Reklama

Makedonci ignorovali vládou vyhlášené referendum

AUTOR PŘÍSPĚVKU

Referendum o změně názvu státu Makedonie v neděli 30. září  není závazné. S odvoláním na večerní sdělení státní volební komise to uvedla agentura DPA, Ústřední volební Komise Makedonie oznámila, že půl hodiny před uzavřením volebních místností v 19:00 SELČ byla odevzdána pouze 34 procenta hlasovacích lístků. Oprávnění hlasovat mělo celkem zhruba 1,8 milionu občanů.

Podle makedonské ústavy je nutná účast alespoň poloviny oprávněných voličů aby bylo referendum závazné. Vláda premiéra Zorana Zaeva však nedělní referendum svolala pouze jako poradní. To znamená, že by mohla výsledek i bez ohledu na volební účast interpretovat jako vypovídající odraz veřejného mínění. Podle průzkumů přitom pravděpodobně většina těch Makedonců, kteří k urnám přišli, hlasovala pro dohodu o změně názvu země.

 Nedostatečný počet hlasujících u volebních uren je dostatečně průkazně považován za prohru vládního kabinetu premiéra Zaeva.

Makedonci hlasovali o schválení dohody se sousedním Řeckem ohledně názvu země. Její přejmenování na Severní Makedonii mělo bývalé jugoslávské republice umožnit ucházet se o členství v NATO a v EU. Otázka v referendu zněla: „Jste pro členství v EU a NATO přijetím dohody mezi Makedonskou republikou a Řeckou republikou?“ Zdá se, že většina občanů dala najevo, že o přijetí jejich země do těchto organizací zrovna nestojí

 1,258 zobrazení celkem,  1 zobrazení dnes

Sdílet příspěvek

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Mohlo by vás zajímat

BLOGY OBČANSKÝ PARLAMENT

Myslím, tedy jsem…

Motto a citát, který již před 400 lety byl uveden

 9,227 zobrazení celkem,  871 zobrazení dnes

Číst více »