Reklama

Rusko a Čína pomohou Sýrii rozvíjet výrobu

AUTOR PŘÍSPĚVKU

21. září oznámil ruský ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov na jednáních v Jihovýchodní Číně, že Rusko plánuje zahájení výroby stavebních hmot a vozidel v Sýrii, které mají být odtud vyváženy do třetích zemí. Jak citoval TASS, na tiskové konferenci po zasedání rusko-čínské sub-komise o spolupráci v oblasti průmyslu, Manturov řekl,  že v současné době obě země projednávají variantu ruské výroby stavebních hmot a automobilů v Sýrii.

„Spolupracujeme se Sýrií už dlouhou dobu, abychom dodali silniční stavební zařízení, stavební materiály a organizovali tam výrobu,“ řekl Manturov.

Ministr obchodu a průmyslu neuvedl, které společnosti budou v Sýrii vytvořeny, nebo které se stanouý klíčovými účastníky dohod, a jaké značky budou výrobky vyrábět. Potvrdil však, že to bude v dopravě a energetice, stejně jako v automobilovém průmyslu. Manturov také vyjádřil naději, že stavební materiály by mohly být přepravovány mimo syrský trh, do dalších zemí v regionu.

„Pokud budou tyto produkty konkurenceschopné, budou moct být dodány do sousedních zemí ze syrského území,“ řekl ministr.

Rusko již v Sýrii vytváří vlastní výrobní základny. V únoru místopředseda obchodní a průmyslové komory Vladimír Padalko uvedl, že ruské společnosti diskutují o projektech výstavby automobilů a zemědělských strojů v Sýrii.

Zároveň uvedll, že není pravděpodobné, že by do země vstoupili hlavní výrobci automobilů. Předpokládá se,  že do země vstoupí převážně prodejci. Řekl také, že jedna ruská společnost zahájila jednání o výstavbě více než tuctu podniků pro výrobu železobetonových výrobků.

Bělorusko rovněž oznámilo své plány na vytvoření automobilové základny v Sýrii. V polovině ledna v roce 2018 zástupci běloruské společnosti MAZ uspořádali v Sýrii příslušné rozhovory se syrským ministerstvem průmyslu a obchodu.

Kromě oznámení o Sýrii hovořil MAnturov také o vývoji průmyslu v Rusku a Číně. Podle něj ruský a čínský průmyslový pokrok a spolupráce způsobují nespokojenost ze strany západních zemí. „Čím silnější je čínský a ruský průmysl, tím více vyvolává nespokojenost mezi našimi západními kolegy, zejména se Spojenými státy,“ uvedl.

„Nicméně, nás to motivuje ke spolupráci v těchto oblastech, o kterých jsme dnes diskutovali. Zejména jde o oblasti kovů, hliníku, elektronického průmyslu, farmacie, automobilového průmyslu a nových revolučních oblastí.“ – řekl Manturov.

„Tlak, sankce a určité zákazy ze strany západních zemí a USA nás opět dotlačily k aktivnější spolupráci a hledání společných řešení a výrobků,“ uzavřel ruský ministr průmyslu a obchodu.

Oznámení výstavby průmyslových zařízení v Sýrii následovalo po vyhlášení plánu rozvoje ruského vývozu 12. září. Denis Manturov uvedl, že plán předpokládá uvedení 4 průmyslových zón do zahraničí, které budou uvedeny do provozu během 6 let. Podle něj je to navýšení toho, co již funguje v Egyptě.

„Vyvíjíme programy pro vytváření průmyslových zón v zahraničí, musíme vytvořit alespoň čtyři zóny v šesti letech, jedna už funguje v Egyptě, a musíme vytvořit další i v Latinské Americe. Mohlo by to být Mexiko, Uruguay a Paraguay, na jihu – východní Asie – Vietnam, Malajsie nebo Indonésie – a ve východní či západní Africe, budeme analyzovat, kde to bude výhodné, “ řekl ministr.

Autor překladu: Libuše Fuchsová

 1,073 zobrazení celkem,  1 zobrazení dnes

Sdílet příspěvek

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Mohlo by vás zajímat

BLOGY OBČANSKÝ PARLAMENT

Kaplička….

Věřím, že se mnou budou mnozí z vás souhlasit, že

 1,750 zobrazení celkem,  1,278 zobrazení dnes

Číst více »
BLOGY OBČANSKÝ PARLAMENT

Kaplička….

Věřím, že se mnou budou mnozí z vás souhlasit, že

 1,751 zobrazení celkem,  1,279 zobrazení dnes

Číst více »