Reklama

Yvetta Simonová slaví 90 let.

AUTOR PŘÍSPĚVKU

Zpěvačka Yvetta Simonová u příležitosti svých devadesátin, které připadají na 4. listopadu, obdrží výroční cenu vydavatelství Supraphon. Ocenění v podobě platinové desky převezme stále aktivní umělkyně na chystaném benefičním koncertu k životnímu jubileu, který se uskuteční 18. listopadu v pražském Divadle U Hasičů. ČTK o tom za vydavatelství informoval Vladan Drvota.

„Podobnou cenu udělíme poprvé, Simonová se tak stane legendou Supraphonu,“ uvedl Drvota.

U Supraphonu Simonová natočila přes 500 skladeb. Před pěti lety jí vyšlo CD Zlatá kolekce obsahující 73 nahrávek. Nejstarší z nich, duet s Richardem Adamem Příběh naší lásky, pochází z roku 1956.

V Divadle U Hasičů se jako gratulanti představí Karel Gott, Helena Vondráčková, Eva Pilarová, Pavlína Filipovská, Jitka Zelenková, Josef Zíma a Milan Drobný. Pod vedením dirigenta Libora Kaprase zahraje Orchestr Karla Vlacha a zazpívají i Dušan Kollár, Naďa Wepperová a Alena Průchová. Moderátorem koncertu bude Petr Salava, který se postará i o scénář programu.

Přestože má Simonová občas zdravotní potíže, ještě stále příležitostně vystupuje, mimo jiné s šestaosmdesátiletým Zímou. „Už ale neberu všechny pracovní nabídky, složilo by mě to. Jsem na sebe opatrná, a jakmile se necítím dobře, tak raději vyhledávám lékaře,“ uvedla před časem.

Simonová se podle svých slov „musela životem prozpívat“. „Nikdo mě nikdy neživil, i ty moje soukromé vztahy nikdy nevydržely dlouho,“ uvedla zpěvačka, jejíž manželství s Františkem Spurným i Jaromírem Vomáčkou skončila rozvodem. Třetím osudovým mužem jejího života byl kapelník Karel Vlach, který zemřel v roce 1986.

Yvetta Simonová, která proslula jako sólistka i v duetech s Milanem Chladilem, začínala jako herečka na bratislavské Malé scéně. Působila postupně s orchestry Jiřího Procházky, Zdeňka Bartáka a Karla Vlacha. Jako zpěvačka a herečka vystupovala v Divadle Na Fidlovačce a v Hudebním divadle Karlín. V roce 2010 obdržela dodatečně Českého slavíka za rok 1962, kdy v tehdy ještě nedělené kategorii zpěváků a zpěvaček skončila druhá za Waldemarem Matuškou.

„Jsem ve znamení štíra, ti se pomalu plazí, ale dlouho vydrží. Vždyť já jsem zažila pohřeb Masaryka, viděla jsem, jak ho na lafetě vezou z Prahy do Lán,“ konstatovala před pěti lety v rozhovoru pro ČTK.

 1,416 zobrazení celkem,  1 zobrazení dnes

Sdílet příspěvek

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Mohlo by vás zajímat

BLOGY OBČANSKÝ PARLAMENT

Kaplička….

Věřím, že se mnou budou mnozí z vás souhlasit, že

 2,349 zobrazení celkem,  69 zobrazení dnes

Číst více »
BLOGY OBČANSKÝ PARLAMENT

Kaplička….

Věřím, že se mnou budou mnozí z vás souhlasit, že

 2,350 zobrazení celkem,  70 zobrazení dnes

Číst více »