Reklama

Rusko a Čína pomohou Sýrii rozvíjet výrobu

AUTOR PŘÍSPĚVKU

21. září oznámil ruský ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov na jednáních v Jihovýchodní Číně, že Rusko plánuje zahájení výroby stavebních hmot a vozidel v Sýrii, které mají být odtud vyváženy do třetích zemí. Jak citoval TASS, na tiskové konferenci po zasedání rusko-čínské sub-komise o spolupráci v oblasti průmyslu, Manturov řekl,  že v současné době obě země projednávají variantu ruské výroby stavebních hmot a automobilů v Sýrii.

„Spolupracujeme se Sýrií už dlouhou dobu, abychom dodali silniční stavební zařízení, stavební materiály a organizovali tam výrobu,“ řekl Manturov.

Ministr obchodu a průmyslu neuvedl, které společnosti budou v Sýrii vytvořeny, nebo které se stanouý klíčovými účastníky dohod, a jaké značky budou výrobky vyrábět. Potvrdil však, že to bude v dopravě a energetice, stejně jako v automobilovém průmyslu. Manturov také vyjádřil naději, že stavební materiály by mohly být přepravovány mimo syrský trh, do dalších zemí v regionu.

„Pokud budou tyto produkty konkurenceschopné, budou moct být dodány do sousedních zemí ze syrského území,“ řekl ministr.

Rusko již v Sýrii vytváří vlastní výrobní základny. V únoru místopředseda obchodní a průmyslové komory Vladimír Padalko uvedl, že ruské společnosti diskutují o projektech výstavby automobilů a zemědělských strojů v Sýrii.

Zároveň uvedll, že není pravděpodobné, že by do země vstoupili hlavní výrobci automobilů. Předpokládá se,  že do země vstoupí převážně prodejci. Řekl také, že jedna ruská společnost zahájila jednání o výstavbě více než tuctu podniků pro výrobu železobetonových výrobků.

Bělorusko rovněž oznámilo své plány na vytvoření automobilové základny v Sýrii. V polovině ledna v roce 2018 zástupci běloruské společnosti MAZ uspořádali v Sýrii příslušné rozhovory se syrským ministerstvem průmyslu a obchodu.

Kromě oznámení o Sýrii hovořil MAnturov také o vývoji průmyslu v Rusku a Číně. Podle něj ruský a čínský průmyslový pokrok a spolupráce způsobují nespokojenost ze strany západních zemí. „Čím silnější je čínský a ruský průmysl, tím více vyvolává nespokojenost mezi našimi západními kolegy, zejména se Spojenými státy,“ uvedl.

„Nicméně, nás to motivuje ke spolupráci v těchto oblastech, o kterých jsme dnes diskutovali. Zejména jde o oblasti kovů, hliníku, elektronického průmyslu, farmacie, automobilového průmyslu a nových revolučních oblastí.“ – řekl Manturov.

„Tlak, sankce a určité zákazy ze strany západních zemí a USA nás opět dotlačily k aktivnější spolupráci a hledání společných řešení a výrobků,“ uzavřel ruský ministr průmyslu a obchodu.

Oznámení výstavby průmyslových zařízení v Sýrii následovalo po vyhlášení plánu rozvoje ruského vývozu 12. září. Denis Manturov uvedl, že plán předpokládá uvedení 4 průmyslových zón do zahraničí, které budou uvedeny do provozu během 6 let. Podle něj je to navýšení toho, co již funguje v Egyptě.

„Vyvíjíme programy pro vytváření průmyslových zón v zahraničí, musíme vytvořit alespoň čtyři zóny v šesti letech, jedna už funguje v Egyptě, a musíme vytvořit další i v Latinské Americe. Mohlo by to být Mexiko, Uruguay a Paraguay, na jihu – východní Asie – Vietnam, Malajsie nebo Indonésie – a ve východní či západní Africe, budeme analyzovat, kde to bude výhodné, “ řekl ministr.

Autor překladu: Libuše Fuchsová

 1,070 zobrazení celkem,  1 zobrazení dnes

Sdílet příspěvek

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Mohlo by vás zajímat

BLOGY OBČANSKÝ PARLAMENT

Myslím, tedy jsem…

Motto a citát, který již před 400 lety byl uveden

 8,738 zobrazení celkem,  382 zobrazení dnes

Číst více »