Reklama

Poznej sám sebe

AUTOR PŘÍSPĚVKU

Ať se učíme být malířem, sochařem, zpívat nebo hrajeme fotbal, děláme atletiku, šerm nebo žijeme svůj životní styl, měl by při tom člověk znát sám sebe. To platí i pro bojová umění, která mají základ ve svém historickém vývoji, zdokonalují myšlení, určují životní cestu a vedou k vyrovnanosti.
Podle mé zkušenosti k cestě bojovníka patří hlavně rozhodování a vnímání prostředí, ve kterém se pohybujeme. Každý člověk by měl mít schopnost se ohlédnout do svého životního zrcadla a hodnotit své skutky. Měl by chápat a nést odpovědnost za svá rozhodnutí. Měl by se umět poučit z vlastního jednání, chyb, důsledků a pokračovat dál ve své cestě.
My lidé jsme často egoisté, kteří si nevidí na špičku nosu. Schováváme se za cokoliv před tím, co se nám nelíbí. Jsme pokažení dnešní dobou a neustále někam spěcháme. Snažíme se vnucovat své představy druhým a v mnoha případech si vynucujeme stav, jak to chceme vidět sami a naléváme druhým pivo, přes to, že chtějí víno.

Naše podstata, kterou bychom mohli nazvat duší, s touhami i radostmi, a která určuje naši identitu je potlačována naším egem. To způsobuje užírání a neustálý boj o vítězství, který nikam nevede. Proto se často lidé handrkují a hledají štěstí jinde než mají. Opravdová radost a štěstí může přijít pokud začneme žít bez těchto nešvarů.

Abychom mohli začít žít, musíme cítit radost od nejskromnějších všedních darů a vjemů. Vnímejme a dělejme to, co nás naplňuje a poslouchejme své touhy. Buďme otevřeni svým smyslům. Chápejme kolik nádherných momentů můžeme zachytit svýma očima a co všechno se schovává za ruchem dnešní doby. Vnímejme vůně, chutě a naslouchejme svému srdci a svým pocitům. Zpomalme styl života a nespěchejme, vždyť se sami připravujeme o momenty radosti ze společnosti blízkých, z vlastní práce a ze svých skromných okamžiků. A to vše dělejme tady a teď, v přítomném čase, ne v minulosti, ani budoucnosti, ale TADY A TEĎ.
Uvědomme si jací jsme a začněme na sobě pracovat a poznejme výsledky. Potom bude i trénink u kontaktních sportů bezpečnější a budeme se učit s radostí a rychleji. Když si s někým půjdete zatrénovat, vůbec nezáleží na výsledném počtu zásahů, mějte radost, že jste si předali nové zkušenosti. Nebuďte rozčilení ani smutní posledním místem nebo nemotorností, vždyť jde o učení a váš postoj k danému okamžiku. Buďtě pozitivní a cílevědomí.

  • Chovej se tak, jak by si chtěl, aby se lidé chovali k tobě.
  • Chovej se tak, jak nejlépe dovedeš a nic na oplátku nepožaduj a nečekej.
  • Chováš se správně, protože je to správné, ne protože dostaneš odměnu.

Inspirováno knihou Dona Miguela Ruize, Čtyři dohody

  • Nehřešte slovem
  • Neberte si nic osobně, vy se znáte a proto vás cizí urážky nemohou ponížit ani ranit.
  • Nedomnívejte se, raději se ptejte.
  • Dělejte vše, jak nejlépe dovedete a budete mít ze sebe radost.
  • A to vše TADY A TEĎ.

Jindřich Tichý ml.

Video sestřiháno z filmu Pokojný Bojovník
(natočen podle knihy Cesta pokojného bojovníka, Dan Millman)

 

 1,560 zobrazení celkem,  1 zobrazení dnes

Sdílet příspěvek

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Mohlo by vás zajímat

BLOGY AUTORŮ

ZNIČENÉ ŽIVOTY

Na příběh Adámka, kterému byla provedena operace mandlí, která se

 1,485 zobrazení celkem,  755 zobrazení dnes

Číst více »
BLOGY OBČANSKÝ PARLAMENT

Kaplička….

Věřím, že se mnou budou mnozí z vás souhlasit, že

 7,616 zobrazení celkem,  1,669 zobrazení dnes

Číst více »
BLOGY AUTORŮ

ZNIČENÉ ŽIVOTY

Na příběh Adámka, kterému byla provedena operace mandlí, která se

 1,486 zobrazení celkem,  756 zobrazení dnes

Číst více »
BLOGY OBČANSKÝ PARLAMENT

Kaplička….

Věřím, že se mnou budou mnozí z vás souhlasit, že

 7,617 zobrazení celkem,  1,670 zobrazení dnes

Číst více »